Sandur er den største bygd på Sandoy.
Udgravninger har vist at der omkring år 1000 stod en stavkirke hvor den nuværende kirke står. Derefter har der stået fire andre kirker på samme sted indtil den nuværende kirke blev bygget i 1839.
En påsat brand ødelagde i 1988 store dele af den gamle trækirke ligesom alt kirkesølvet smeltede.
Kirken blev dog restaureret og genindviet i 1989 i forbindelse dens 150-års jubilæum.
På Frilandsmuseet står der en skvætmølle fra Sandur.
I 1865 fandt man, under udvidelsen af kirkegården, en sølvskat bestående af 98 sølvmønter fra det 11. århundrede. Halvdelen af mønterne var tyske og skatten var gravet ned under gulvet i et almindeligt hus.
Et sagn fortæller at der vest for bygden Sandur er et stort hul ned i jorden der kaldes Gívrinarhol, Heksehullet. En mand fra Sandur gik engang ned i hullet for at finde heksen. Nede på bunden var stod heksen og malede guld i en kværn. På gulvet sad et lille barn med en guld-rangle. Heksen var blind og hørte heller ikke manden. Han sneg sig over til kværnen og stjal af guldet. Derefter snuppede han ranglen fra barnet og slog det i hovedet (af en eller anden årsag!?). Barnet stak i gråd og heksen sprang op og følte sig frem efter manden i hele hulen. Men han var allerede oppe af hullet og i fuld galop på sin hest mod bygden med guldet. En anden heks satte efter ham og fik fast i hestens hale, men den knækkede af. Nu var manden kommet så langt at han kunne se kirken. Så kunne heksen intet stille op manden var sluppet.
Over Gívrinarhol kan man stadig høre den gamle heks male guld nede i dybet.
|
|